Критическото наследство на българския модернизъм, том 4 (как го четем сега)

Identifier

Title

Критическото наследство на българския модернизъм, том 4 (как го четем сега)

Subject

Description

„Критическото наследство на българския модернизъм. Как го четем сега“, [т. IV] (2011) е академичен сборник, който съдържа съвременни интерпретации на текстове на българската модернистична критика. Той възникна като приложение на тритомника „Критическото наследство на българския модернизъм“, но в действителност представлява самостоен корпус изследвания, които теоретизират върху естетиката и философията на модернизма.

Ако има нещо, което задава принципната специфика на изданието, това е преди всичко неговата насоченост към критиката, а не към художествените творби на българския модернизъм – обект, който е недостатъчно проучен и систематизиран досега. Във фокуса на интерпретация попадат както добре познати автори, така и непопулярни критици от целия спектър на направлението – от кръга „Мисъл“ до авангардите.

Изследователите, участвали в проекта, са автори от различни поколения, с подчертан професионален интерес към разглежданата проблематика. В статиите се разгръщат актуални концепции за творчеството на отделни критици на модернизма и за същината на цели естетически тенденции в рамките на това ключово за културата на XX в. явление.

Безспорна е приложимостта на сборника за нуждите както на академичната литературна среда, така и на образованието по литература.

Source

http://bgmodernism.com/

Publisher

http://bgmodernism.com/

Date

2011

Rights

All Rights Reserved.

Format

PDF

Item Relations

This item has no relations.

Files

modern4.jpg

Citation

Авторски колектив, “Критическото наследство на българския модернизъм, том 4 (как го четем сега),” Uwekind Resource Centre, accessed June 22, 2024, http://library.uwekind.com/items/show/264.