Божествена комедия

Identifier

Title

Божествена комедия

Subject

Description

Божествена комедия е съставена от три части, Inferno (Ад), Purgatorio (Чистилище) и Paradiso (Рай), всяка от които има съответно 34, 33 и 33 песни.

Първа част, Ад, е несъмнено най-популярната и често е публикувана под заглавието Адът на Данте. Първа песен служи като въведение към цялата Божествена комедия и така всяка част става с дължина от точно 33 песни. Числото 3 е важно, символизирано от дължината на всяка част. Също така три е и святото число на Троицата. Начинът на създаване на римата в произведението е, според много критици, за да се подскаже, че за да продължи напред, човек трябва да се върне назад. Това, че сборът на песните е точно 100, също не е случайно. И трите произведения завършват с думата „stelle“ (звезди).

Поетът разказва в първо лице пътешествието си през трите дяла в царството на мъртвите, продължаващо през Страстната седмица през пролетта на 1300 г. Неговият водач през Ада и Чистилището е латинският поет Вергилий, автор на Енеида, а през Рая е Беатриче, дантевият идеал за идеалната жена. Беатриче е истинска флорентинка, с която той се запознал в детството си и на която се възхищавал отдалече.

Date

1321

Rights

Creative Commons Public Domain (CC 0)

Format

EPUB

Item Relations

This item has no relations.

Files

129563.jpg
Божествена комедия.epub

Citation

Данте Алигиери, “Божествена комедия,” Uwekind Resource Centre, accessed February 24, 2024, http://library.uwekind.com/items/show/324.