Граф Монте Кристо

Identifier

Title

Граф Монте Кристо

Subject

Description

„Граф Монте Кристо“ (на френски: Le Comte de Monte-Cristo) е псевдоним на главния герой от едноименния роман на френския писател-романист Александър Дюма-баща. Творбата е завършена през 1844 година.

„Граф Монте Кристо” е приключенски роман от Александър Дюма. Често се смята, че трябва да се нарежда заедно с Тримата мускетари ( Les Trois Mousquetaires), най – популярната творба на Дюма. Той завършва творбата през 1844 г. Както много от новелите му, тя е разширение на сюжета, предложен от сътрудничеството му с Огюст Маке.

Действието се развива във Франция, Италия, острови в Средиземно море и Ливан, по време на историческите събития от 1815 – 1838 (от непосредствено преди Стоте дни до царуването на Луи-Филип) година. Историческата рамка е основен елемент от книгата. Приключенска история, главно ангажирана с темите за надеждата, справедливостта, възмездието, милостта, прошката. Фокусира се на човек, който е несправедливо хвърлен в затвора, бяга, натрупва състояние и се подготвя да отмъсти на тези, които са отговорни за задържането му. Но плановете му имат опустошителни последствия, както за виновните, така и за невинните.

Главен герой на романа е Едмон Дантес, деветнадесетгодишен моряк и капитан на търговския кораб „Фараон“. Влюбен в красивата каталанка (испанка) Мерседес, която споделя чувствата му. Той решава да се ожени за нея. В деня на сватбата обаче Дантес е обвинен несправедливо и пратен в затвора, зловещия замък Иф, за четиринадесет години. В затвора той се запознава със смятания за луд абат Фариа, с когото по-късно съставят план за бягство. Веднъж избягал, Дантес приема името и титлата на измисления граф Монте Кристо, както и забуленото в тайна богатство на абат Фариа.

Date

1844-1855

Rights

Creative Commons Public Domain (CC 0)

Format

EPUB

Item Relations

This item has no relations.

Files

1350745933_graf-monte-kristo.-tom-2-aleksandr-dyuma.-1966.jpg
Граф Монте Кристо.epub

Citation

Александър Дюма, “Граф Монте Кристо,” Uwekind Resource Centre, accessed July 13, 2024, http://library.uwekind.com/items/show/326.