Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча

Identifier

Title

Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча

Subject

Description

Историята на дон Кихот разказва за приключенията на испанския идалго дон Кихот и неговия оръженосец – Санчо Панса. Алонсо Кехана е един обикновен благородник, вманиачен в четенето на рицарски истории и книги.

Неговите приятели и роднини го вземат за луд, когато ненадейно главният герой променя името си на дон Кихот и се самопровъзгласява за рицар. Дон Кихот поема на път из земите на тогавашна Испания, яхнал своята кранта – коня Росинант (на испански Росинат означава „кранта“), за да изобличава злото и да защитава бедните и нещастните от неправдите.

Дон Кихот е видимо луд за останалите хора. Той вижда кръчмите като омагьосани замъци, а техните сервитьорки — като прекрасни принцеси. Във вятърните мелници му се привиждат образи на тиранични великани, изпратени от злите сили. Въобразява си, че съседското момиче – обикновена селянка, е девствена принцеса Дулсинея, на която той е обрекъл сърцето си във вечна любов.

Санчо Панса – неговият слуга — вижда, че господарят му е малко луд, но се придържа към илюзията, надявайки се да спечели богатства.

В процеса на развитие на историята и двамата герои преживяват метаморфоза, като възприемат част от основните черти на другия. Техните приключения са смешни и забавни, като в повечето случаи вършат повече пакости, отколкото добрини. В края на историята, на смъртния си одър, дон Кихот осъзнава, че се е вживял в невъзможна илюзия, но неговият оръженосец го моли да не се отказва.

Date

1605

Rights

Creative Commons Public Domain (CC 0)

Format

EPUB

Item Relations

This item has no relations.

Files

440491.jpg
Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча.epub

Citation

Мигел де Сервантес, “Знаменитият идалго Дон Кихот де Ла Манча,” Uwekind Resource Centre, accessed June 22, 2024, http://library.uwekind.com/items/show/327.