Парижката Света Богородица

Identifier

Title

Парижката Света Богородица

Subject

Description

„Парижката Света Богородица“ (на френски: „Notre-Dame de Paris“) е роман на прочутия френски писател, критик, публицист, общественик и поет Виктор Юго. Заглавието ни препраща в катедралата Нотр Дам де Пари, където се разгръща действието. Творбата е наситена с романтика, надхвърляща готическите рамки на късното европейско средновековие.

Историята започва на Богоявление - 6 януари 1482 г., когато в Париж пристига циганката Есмералда, твърдо решена да намери изгубената си майка. Есмералда е улична танцьорка, отличаваща се с хубост, милосърдие и щедрост. С тези качества красавицата завладява сърцата на много мъже, включително на Клод Фроло - архидякон в катедралата Нотр Дам. Обладан от страст към танцьорката, той се разкъсва между греховните си намерения и църковните закони. Архидяконът се опитва да отвлече Есмералда, като за зловещия си план използва съучастник. Това е звънарят на храма. Наричат го Квазимодо.Грозен и гърбав, още като бебе звънарят е бил осиновен от Клод Фроло, на когото служи с покорство и вярност. Планът не успява, тъй като Феб дьо Шатопер, капитан от кралската гвардия, спасява Есмералда. Капитанът е красив и дързък, така че танцьорката се влюбва в своя спасител. Вината за отвличането се стоварва върху Квазимодо. Нещастникът е качен на позорен стълб пред Нотр-Дам. За час е подложен на изтезания. Обхваната от състрадание, Есмералда му дава вода. След този жест звънарят се влюбва в девойката. Междувременно, виждайки опасен съперник в лицето на Феб дьо Шатопер, архидяконът изготвя план за убийство на капитана. Коварният Клод Фроло умело насочва всички подозрения към уличната танцьорка. Есмералда е заставена да се признае за виновна. Това се случва на площада пред НотрДам. Докато красавицата върви към бесилото, Квазимодо се спуска с въже от камбанарията, грабва девойката и я пренася в катедралата. Там, според тогавашните обичаи, тя престава да бъде във властта на светските закони. Научавайки за случилото се, скитниците и разбойниците на Париж се опитват да спасят младата циганка като щормуват Нотр Дам. Влюбеният звънар обаче ги приема за врагове и успява да ги отблъсне. Тогава Клод Фроло, озлобен от факта, че Есмералда пренебрегва чувствата му, за втори път я предава на властите. Девойката е осъдена на смърт, като повторно е обвинена в опит за убийство. Когато тя застава до бесилото, Фроло се усмихва злорадо. В този миг Кразимодо го бута от камбанарията на Нотр Дам. Злодеят полита към смъртта си, а звънарят изчезва мистериозно. След година и половина в Монтфаукон – мястото, където се изхвърлят телата на осъдените, откриват два скелета, вплетени в прегръдка. Става ясно, че звънарят сам е избрал смъртта си, оставайки до своята любима. Когато се опитват да ги разделят костите на Квазимодо се разпадат на прах.

Source

Chitanka. Info

Publisher

Chitanka. Info

Date

1831

Rights

Creative Commons Public Domain (CC 0)

Format

EPUB

Item Relations

This item has no relations.

Files

167090.jpg
Парижката Света Богородица.epub

Citation

Виктор Юго, “Парижката Света Богородица,” Uwekind Resource Centre, accessed June 22, 2024, http://library.uwekind.com/items/show/330.