Мария Стюарт

Identifier

Title

Мария Стюарт

Subject

Description

„Мария Стюарт“ (на немски: Maria Stuart) е роман от австрийския писател Стефан Цвайг (1881-1942), публикуван през 1935 г.

В известния си летопис "Светът от вчера" Стефан Цвайг разказва как през есента на 1933 година, бягайки от нацистките изстъпления в Залцбург, се натъкнал в Лондон на един ръкописен доклад за екзекуцията на Мария Стюарт. В този стар документ особено го поразил един пасаж, който година по-късно той ще включи в биографичната си книга за шотландската кралица. Откъсът гласи:

"В мига, когато палачите вдигат окървавения труп, за да го пренесат в съседната стая, където трябва да бъде балсамиран, под дрехите се размърдва нещо. Незабелязано от никого малкото любимо кученце на кралицата се е промъкнало подире ѝ и сякаш в страх за участта ѝ се е притиснало до тялото ѝ. Сега то изскача, залято и мокро от изтеклата кръв. То лае и хапе, джафка и скимти и не иска да напусне трупа. Палачите се мъчат да го отстранят насила. Но то не се оставя да бъде хванато, нито подмамено, а се хвърля яростно срещу непознатите големи черни зверове, които са го наранили тъй палещо с кръвта на неговата любима господарка. По-жарко от всички и по-добре от нейния син и от хиляди други, които са и се клели във вярност, се е борило това малко животно за своята господарка."

Source

Chitanka.info

Publisher

Chitanka.info

Date

1935

Rights

Creative Commons Public Domain (CC 0)

Format

EPUB

Item Relations

This item has no relations.

Files

252949.jpg
Мария Стюард.epub

Citation

Стефан Цвайг, “Мария Стюарт,” Uwekind Resource Centre, accessed June 22, 2024, http://library.uwekind.com/items/show/332.